08 april 2012

Titanic | 100 jaar op de zeebodem

Op 15 april 1912 zonk RMS Titanic. De scheepsramp die iedereen kent, niet alleen door de historisch aangrijpende gebeurtenis, maar ook de magistrale verfilming door James Cameron. Nu, 100 jaar later, blijft deze gebeurtenis het nieuws halen.

Red Star Line
Het verhaal van de Titanic is dan ook een verhaal dat wereldwijd mensen aanspreekt. In die periode vertrokken vele Europeanen naar Amerika om daar hun heil te zoeken. Naast de White Star Line, waartoe de Titanic behoorde, waren er ook vanuit Antwerpen grote 'steamers' die de oversteek maakten. Zo waren er al afvaarten sinds zeker 1901 georganiseerd door de Red Star Line.



De Titanic werd gebouwd in Noord-Ierland, meerbepaald Belfast. Deze stad heeft kosten nog moeite gespaard om een groots Titanic museum op te richten. Maar er zijn ook speciale wandelingen, en een hele resem aan activiteiten met een Titanic sausje. Belfast probeert hiermee een graantje mee te pikken van het Titanic toerisme. En hoogstwaarschijnlijk zal dat wel lukken als je ziet hoe mensen half de wereld afreizen om locaties te bezoeken waar films werden opgenomen.

Bezoek de site van het museum.
Ontdek de Titanic wandeling door Belfast.



Titanic in Amerika
Alhoewel de Titanic zelf Amerika nooit bereikt heeft, waren er wel heel wat Amerikanen aan boord die de ramp konden navertellen. Vandaar dat je in verschillende steden in Amerika ook verschillende musea kan vinden over de Titanic.

In Manhattan, New York, zijn er twee plaatsen waar de ramp herdacht wordt.
De eerste is het Titanic Memorial Lighthouse, een deel van een vuurtoren dat in de haven van New York geplaatst werd ter hoogte van South Street Seaport (een toeristische buurt vlakbij de Brooklynn Bridge).
Site: Titanic Memorial Lighthouse

Het tweede aandenken is Straus Park, ter nagedachtenis van Ida en Isodor Straus (mede-eigenaars van het ondertussen beroemde Macy's) die verdwenen tijdens de ramp met de Titanic.
Site: Straus Park

Naar aanleiding van de 100e verjaardag zijn er in verschillende steden tentoonstellingen van gebruiksvoorwerpen van de Titanic.
Site: The Titanic Artefact Exhibition


The Titanic Experience



The Titanic Experience in Orlando is echter net iets meer dan een gewone tentoonstellilng. Zoals de naam zelf aangeeft, is het een ervaring. Een ervaring die ik zelf mocht beleven toen ik Orlando bezocht. Bij het kopen van een ticket, ontvang je ook een naamkaartje. Dat naamkaartje verwijst naar iemand die effectief aan boord was van de Titanic. Ben je een een rijke 1e klasse passagier, of ben je een Ierse landbouwer die naar Amerika vertrekt om z'n armtierig bestaan te ontvluchten? Enkele acteurs begeleiden door het museum en evoceren de sfeer van destijds. Zo nemen ze 1e klasse passagiers mee naar hun chique verblijven en wijzen ze zonder veel pardon de 3e klasse passagiers hun plaats. Ik moet toegeven dat de actrice die ons bezoek entertainde zeer goed in haar rol zat. Enkele van de bezoekers met een 3e klasse ticket volgden zelfs niet naar het 1e klasse deel. Tot ze beseften dat het maar show was. De actrice kreeg er zelfs even de slappe lach van. Aan het einde van de rondleiding kan je zelf ontdekken of je de ramp overleefde of niet.



Ik kreeg het naamkaartje van Rev. John Harper, een Schotse priester die samen met heel wat anderen in het ijskoude water terecht kwam. Hij zwom van het ene slachtoffer naar het andere om hen laatste woorden van troost te geven. Hij gaf zijn eigen reddingsvest af aan een jongeman die nadien gered zou worden uit het water (slechts 6 mensen werden gered uit het ijskoude water). Harper overleefde de ramp niet.

Site: The Titanic Experience

Titanic kerkhof in Halifax
De overlevenden werden opgepikt door de Carpathia en naar hun bestemming New York gebracht. Vanuit Halifax (Nova Scotia, Canada) vertrokken op 17 april 4 schepen om slachtoffers te bergen. Ze borgen meer dan 300 lichamen, waarvan er een honderdtal een zeemansgraf kregen. De slachtoffers werden begraven in Halifax. White Star Lines betaalde de grafstenen. Op het kerkhof Fairview Lawn kan je de graven zien die in de vorm van een scheepsboeg geschikt werden. In september 2004 bezocht ik Fairview Lawn en ik moet toegeven dat het een aangrijpend zicht is. Vooral het grote Keltische kruis en het graf van het ongekende kind.



Site: Halifax Titanic connection

Beschermd monument
Vandaag worden we overstelpt door nieuws en activiteiten ivm de Titanic. Via radiozender Q-music kan je zelfs een duik naar het wrak van de Titanic winnen. De Titanic is vandaag een hype geworden, maar vergeet niet dat men jaren zocht naar het wrak. De Titanic werd gevonden in september 1985.
De Titanic staat -zoals een zichzelf respecterend wrak- mooi rechtop op een diepte van bijna 4km. Het wrak staat letterlijk onder grote druk en begint af te takelen. Bescherming als werelderfgoed is noodzakelijk of binnen afzienbare tijd zal de Titanic alleen maar bestaan in verhalen en filmen.

Deze site geeft een mooi overzicht van de oceaanbodem waar de Titanic rust.

Geen opmerkingen: